Înaintea tronului Like-urilor

Înaintea tronului Like-urilor

Înaintea tronului Like-urilor

 

Articol de Trevin Wax, managing editor la The Gospel Project

Tradus de Alexandra Romancsak

Patru prieteni de-ai mei și-au șters recent conturile de pe rețelele de socializare. Gata cu Instagram, Twitter sau Facebook. Au renunțat la toate. Desigur, continuă să citească și să scrie blog-uri, să răspundă la e-mail-uri, și să fie activi online ici și colo. Dar ei au ajuns să creadă că utilizarea de către ei a rețelelor de socializare le împiedică creșterea spirituală. Ori de câte ori îmi spune cineva că renunță la rețelele de socializare din motive spirituale îi aplaud. Cultivarea virtuții personale valorează mult mai mult decât cultivarea unei platforme publice. Totuși, recunoaștem că cei care părăsesc lumea rețelelor sociale sunt mult mai puțini la număr decât cei care se alătură acestei lumi în fiecare săptămână. Generația noastră și cea care va urma va fi formată tot mai mult - spre bine sau spre rău- de această conectivitate constantă. Deci, ca și Creștini care vrem să-I fim credincioși lui Isus în această eră, trebuie să luăm în considerare ce fac interacțiunile noastre online inimilor noastre. Cum ne formează aceste obiceiuri legate de online ? Care sunt beneficiile, promisiunile, și pericolele?

Urmărirea “Like-ului” Mitic

Sunt încurajat văzând cărți noi de Andy Crouch și Tony Reinke dând sfaturi înțelepte despre noua tehnologie. Pentru că telefoanele noastre sunt așa o mare parte a vieților noastre, am dedicat primul capitol dintr-o nouă carte de-a mea ideii că telefonul este un “povestitor-de-mituri”. Ceea ce purtăm cu noi tot timpul este un dispozitiv care este croit după nevoile noastre, întărind astfel mitul că noi suntem centrul universului. Iar rețelele de socializare ne seduc, făcându-ne să ne găsim aprobarea și satisfacția în atenția pe care o primim.Unii utilizatori mai tineri ai rețelelor de socializare se referă uneori la prezența lor online ca la un “joc”. Și, cu siguranță, poți găsi un element de competiție socială în comportamentul lor online. Ca orice joc, lumea socială are câștigători și pierzători, faimă și rușine, recorduri și eșecuri. Pe Instagram, Facebook și Snapchat, poți vedea lumea socială a liceului sau a facultății tale ca pe o hartă. Popularitatea și presiunea de grup pot fi acum măsurate - bazat pe like-urile și comment-urile din contextul rețelelor sociale.Mai mult, acest joc își extinde influența în lumea afacerilor și în viețile noastre personale odată ce anii educației au trecut - când ne începem cariera sau pornim la drum ca și părinți. Ceea ce înseamnă, că aceasta nu e doar o lume pentru angoasele adolescenței. Toți avem potențialul de a fi afectați. Văzut în această lumină, un “like” la o postare de pe Facebook sau la o poză de pe Instagram este un simbol al statutului social. Reprezintă mult mai mult ca un simplu dat din cap afirmativ. A aduna “like-uri”, a-ți crește numărul de “urmăritori” sau a obține “comment-uri” înseamnă a-ți crește importanța socială în mod public. De cealaltă parte, absența “like-urilor” ne poate face să ne simțim ca și cum am fi judecați în mod tăcut, sau că nu suntem așa de populari pe cât credem noi că suntem.

Ascunzişul în spatele Selfie-ului

Ce se întâmplă când investim “like-urile” și “comment-urile” cu puterea mitică de a determina statutul nostru social? Pe de o parte, cădem în capcana mitului că, dacă ceva nu se întâmplă în mod public, atunci nu este destul de real, sau atât de important, sau atât de trainic. Ne transformăm telefoanele în camere foto pentru că credem că a captura un moment într-un video și a-l posta online este modul în care dovedim că acest eveniment a avut loc și că contează! Este un mod de ne dovedi valoarea și a ne scoate în evidență în public. Dacă nu suntem văzuți, ne temem că nu contăm. Sau cum a spus Os Guinness, “Postez, deci exist”. Pe de altă parte, ne ascundem creând o falsă personalitate online pe care vrem ca alții să o vadă și să o admire. Chiar a fi “vulnerabili” în legătură cu luptele și cu păcatele noastre poate fi un mod de a obține susținere și admirație. Ascundem părțile noastre care ne îngrijorăm că ar provoca respingere, în timp ce promovăm părțile noastre care sperăm că ne vor aduce glorie. Pune aceste două practici împreună și rămânem cu un conflict paradoxal: online, ascunzându-ne la vedere. Adam și Eva - îmbrăcați cu frunze de smochin, făcându-şi un “selfie”. În acest mediu, “like-urile” își păstrează dominația asupra noastră. Intrăm și ne numărăm “like-urile” și “comment-urile” și verificăm statisticile blog-ului pentru că sperăm să primim acceptare în modul în care ne-am prezentat pe noi înşine. Telefonul devine injecția intravenoasă prin care curge drogul “like-urilor” în inimile noastre, până când ne trezim că suntem dependenți de confirmarea celorlalți. Pentru a ne păstra controlul asupra imaginii, devenim persoana pe care credem că alții o plac în loc de persoana care știm că Dumnezeu ne-a chemat să devenim.

Îndreptat și Iubit

Dumnezeu a pregătit un remediu pentru această problemă. Pentru unii, soluția poate fi să urmeze exemplul celor care și-au șters conturile pentru a se axa mai mult pe a-L urmări pe Cristos. Dar a părăsi Facebook-ul sau Twitter-ul nu rezolvă automat problema inimii - fie că rămânem sau plecăm, trebuie să lăsăm adevărul Evangheliei să sfărâme dorința după “like-uri”. Fie că este mândria cea care ne formează obiceiurile sociale sau un sentiment de inferioritate, răspunsul este același: lucrarea culminantă a lui Dumnezeu pentru noi prin sacrificiul fiului Său: La cruce, suntem pe deplin expuși și pe deplin îndreptați. La cruce, suntem pe deplin cunoscuți și pe deplin iubiți. Nici o ierarhie socială nu rămâne în picioare în fața tronului de judecată a lui Dumnezeu. Dacă ai păstra, Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta în picioare, Doamne? (Psalmul 130:3). Răspunsul: niciunul dintre noi. Lista păcatelor noastre cântărește mai mult decât toate like-urile sau orice valori ale activității noastre online pe care le-am putea obține în acest joc social. Crucea ne amintește de asemenea că Dumnezeul care ne cunoaște pe deplin ne și iubește pe deplin. El cunoaște totul despre noi, nu doar ceea ce alegem să prezentăm online. Noi nu îi câștigăm aprobarea. În Cristos, o avem deja. Faptele noastre bune curg din acceptarea lui, nu pentru ea.

Urmărirea like-urilor sau Urmărit de Dragoste?

Dacă simți că jocul social te trage în jos, vorbește cu alții. Ia-ți timp departe de lumea online. Monitorizează-ți obiceiurile online. Adâncește-te în Scriptură în loc să dai scroll printr-un timeline. Rezistă nevoii de a-ți practica neprihănirea online, ca să fi văzut de alții. Toate aceste pot părea triviale, dar amintește-ți, vorbim despre unele dintre cele mai adânci probleme ale inimii: aprobarea cui are valoare pentru noi și de judecata cui ne temem. Dumnezeu nu este glorificat, și noi nu suntem cu adevărat satisfăcuți, cu afirmarea, superficială a mai multor like-uri, urmăritori sau share-uri.

A fi credincios în zilele noastre înseamnă a renunța la urmărirea like-urilor și a trăi ca oamenii urmăriți de Dragoste.

 

 

 

 

 

Author: 
Post type: