Evanghelicii romani – centru si periferie. Exercitiu de pozitionare

Sâmbătă, 23 Februarie 2019 - ora 16:00

Știați că...

...termenul „neoprotestant” a fost inventat de comuniști pentru a da un nume generic comunităților baptiste, penticostale și creștine după Evanghelie?

...traducerea Cornilescu n-a fost întotdeauna Biblia preferată de către evanghelici? De altfel, nici nu avea cum, deoarece primele comunități baptiste și creștine după evanghelie românești datează din jurul anului 1900.

...evanghelicii au fost multă vreme promotori ai libertății religioase în întreaga lume?

...Bihorul este una dintre „vetrele” baptismului românesc, ca urmare a lucrării lui Mihály Kornya?

...evanghelicii nu au apărut în România pur și simplu citind Biblia și rugându-se, ci au rădăcini teologice solide și dovedite în afara țării?

Dacă un copil ar susține s-ar fi născut din nimic sau direct din Decebal și Traian, toată lumea l-ar considera ciudat. Fiindcă toți știm că nu poți exista fără niște părinți biologici. De ce nu avem aceeași reacție însă și când o comunitate religioasă are pretenția că s-a născut direct din Noul Testament? Chiar dacă evanghelicii se revendică puternic de la învățătura Noului Testament, rădăcinile lor teologice pot fi detectate cu destulă precizie în istorie. Iar faptul că ei alcătuiesc niște comunități după un tipar idealizat nu îi scutește de prea omenești erori.

Dănuț Mănăstireanu – unul dintre cei doi coordonatori ai volumului „Omul evanghelic” (alături de istoricul Dorin Dobrincu). Doctor în teologie (2005, Brunel University, Londra, UK), cu o teză despre teologia lui Dumitru Stăniloae. A predat hermeneutică, eclesiologie, teologia culturii, spiritualitate, metodologia cercetării științifice la Universitatea Emanuel din Oradea, la universitățile de stat din Oradea și Cluj-Napoca, la Eastern University din St. Davids, Penn, în Statele Unite, și la Facultatea de teologie evanghelica din Osijek, Croația. A fost, până în 2016, Director pentru credință și dezvoltare pentru regiunea Europei de Est și a Orientului Mijlociu, World Vision International (WVI). Este membru al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek, Croația și al Bordului Inițiativei Ortodoxe a Mișcării Lausanne. Domenii de interes academic: triadologie, eclesiologie, teologia culturii, studiul comunismului.

 

Veniți să discutăm despre evanghelici, cu bune și cu rele, cu plusuri și minusuri, să le/ne cunoaștem istoria, să ne asumăm teologia și să privim apoi spre viitor. Conferința va avea următoarea structură: 3 părți de câte 45 de minute, fiecare prezentare fiind urmată de câte o sesiune de Q&A.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet. Contravaloarea biletului de  participare este de 30 RON. Detalii despre bilete și modalitatea de achiziție gășiți la link-ul de mai jos.