Platforma Decenu.eu și editura Casa Cărții te invită la un eveniment comemorativ Ferenc Visky și lansarea cărții Prizionierii speranței, editor Francisc Visky.
Ferenc Visky (1918-2005), preot reformat din mișcarea betanistă, a fost arestat de regim și condamnat la 22 de închisoare (a stat închis însă între 1958-1964). La scurtă vreme după arestarea lui, soția Julia și cei 7 copii (cu vârste între 12 și 2 ani) sunt deportați în Bărăgan și abandonați în câmp. În închisoare, Visky Ferenc se împrietenește cu Richard Wurmbrand și cu alți deținuți de diferite naționalități și confesiuni. După grațiere, a fost repartizat în parohia din Paleu, lângă Oradea, ca să fie mai ușor de supravegheat de către autorități. Își continuă însă întâlnirile și activitățile subversive, iar în 1983 va fi obligat să se pensioneze. Născut la Agriș (județul SM), decedează în 2005 la Oradea.
La eveniment vor participa doi dintre băieții lui Ferenc: Francisc și András. Francisc, cel mai mare dintre copiii familiei Visky, avea 12 ani când au fost deportați în Bărăgan și tot atunci construiește primul său aparat de radio. Va rămâne toată viața un pasionat radioamator și colecționar de aparate radio. Este un povestitor talentat și cu simțul umorului. András este dramaturg și director artistic adjunct al Teatrului Maghiar din Cluj Napoca. Predă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj și ca profesor invitat în școli precum Yale, University of California, Osaka University sau University of Michigan. Piesele sale au fost jucate pe scene din SUA, Franța Italia, Polonia, Italia, Ungaria, România etc.
Momentul muzical va fi susținut de trupa: Élő Kövek (Pietre Vii).
Intrarea la eveniment este gratuită, dar cu rezervarea locului în sală. Atenție, locurile sunt limitate!
Evenimentul va fi în limba română, cu excepția pieselor muzicale (care vor beneficia de traducere).