Text

5 Motive pentru care se merită să vezi filmul "Baraca"

Cartea Baraca, și implicit filmul, ridică niște întrebări sensibile referitoare la viață, suferință, relații și divinitate. Multe persoane, în urma citirii cărții sau vizionării filmului, au avut reacții similare: oamenii se bucură de oportunitatea de a începe să-și pună o serie de întrebări interesante, de a găsi răspunsuri parțiale și de a fi provocați să caute în continuare un răspuns corect, satisfăcător la întrebările apărute. Cartea a atras astfel 22 de milioane de cititori, dintre care mulți nu au citit niciodată până atunci o carte creștină. Această versiune de film a Hollywood-ului, cu actori cunoscuţi, este, prin urmare, un starter conversațional foarte bun.

Natalia IleMărturiiText

Înaintea tronului Like-urilor

Patru prieteni de-ai mei și-au șters recent conturile de pe rețelele de socializare. Gata cu Instagram, Twitter sau Facebook. Au renunțat la toate. Desigur, continuă să citească și să scrie blog-uri, să răspundă la e-mail-uri, și să fie activi online ici și colo. Dar ei au ajuns să creadă că utilizarea de către ei a rețelelor de socializare le împiedică creșterea spirituală. Ori de câte ori îmi spune cineva că renunță la rețelele de socializare din motive spirituale îi aplaud. Cultivarea virtuții personale valorează mult mai mult decât cultivarea unei platforme publice

Trevin WaxText

De ce nu eu?

Dacă vom reuși să-L închidem pe Dumnezeu în bisericile noastre pătrate și pătrățoase, vom fi liberi în piață. Sigur că schisma nu-i una ușoară, pentru că avem de luptat cu însăși conștiința noastră, dar într-un final se lasă și ea omorâtă. Acesta este însă tragicul moment în care sacrul și profanul devin entități separate, tributare unor legi precise, dogmatice,  milimetrice, care-ți vor îmbrăca purtarea într-o haină ponosită și strâmtă ale cărei chingi te vor mutila și te vor obliga la comportamente și accente specifice, de conjunctură. Ajungem să fim „un lucru” de mijloc, între nimic și tot după cum zicea Blaise Pascal...

Laviniu GaborText

Credință cu sau fără știință

Să vezi lumea lui Dumnezeu dintr-o lume a exactului și să crezi în ea e în general greu, uneori imposibil. N-o să încerc să expun teoria existenței sau inexistenței lui Dumnezeu, pentru că n-am nici pe departe elementele necesare, dar o concluzie personală la care am ajuns în urma anilor „medicali” e că sunt prea multe coincidențe în mecanismele naturale care ne cauzează și mențin existența, a noastră și a universului înconjurător; și asta-mi va fi maximul de argumentație... deoarece, chiar dacă se va merge până-n pânzele albe, din punct de vedere științific nu cred că se va putea afirma sau infirma în mod absolut existența lui Dumnezeu.

Tina StancaText

Cu Dumnezeu, dincolo de frontiere

Fiecare avem o lume a noastră, un fel de a ne raporta la viață, un mod de a trăi, de a relaționa, de a ne petrece timpul liber, un mod unic de a-L percepe pe Dumnezeu. Experiențele, cunoștințele, educația, cultura ne-au format niște lentile prin care privim, prin care judecăm ce se întâmplă în jur, dar poate cel mai important, niște lentile prin care Îl vedem pe Dumnezeu și trăim zi de zi cu El. 

Natalia IlecalătoriiText

Modelează-ți imaginația citind!

„A citi înseamnă a învăța. E o formă de experiență sau, mai bine zis, un multiplicator pentru experiențele noastre: căci dacă ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viață de om, am fi foarte săraci.”, spunea criticul literar Nicolae Manolescu. Lectura ne îmbogățește atât pe noi, cititorii, cât și pe cei din jurul nostru. Ea ne educă, ne dezvoltă mental, ne lărgește orizontul cunoașterii și al imaginației și ne formează ca oameni. 

Elisabeta VincziText

It goes one for the money, two for the show...

Înţeleg din ce în ce mai bine că noi, oamenii, suntem cumva legaţi într-un mod foarte adânc de tot ce are viaţă. Totul este o creaţie. Fie că vorbim despre un câmp cu flori sau despre colegii de lucru, despre o pictură sau o creaţie muzicală, există o modalitate pentru fiecare dintre noi, indiferent de domeniul nostru de activitate, să ne conectăm şi să colaborăm cu această creaţie.

Beck Corlan Samuelssonmuzica • • arteText

Relevanța creștină sau despre om

Nici n-apuci bine să rostești cuvântul „relevanță” că și stârnești ba fiori, ba furori. Unii o iau atât de personal, că simt nevoia să lupte cu toată îndârjirea să o condamne sau, dimpotrivă, să o apere. Există un adevărat pelerinaj la statuia relevanței, din cimitirul idolilor de plastilină, pe unde se perindă fie închinători pioși, ce aduc ofrande, fie contestatari care aruncă cu ouă clocite. Toate în numele credinței și ascultării de Scriptură sau de vocea divină.

Teofil StanciuText

Endless ocean, bottomless sea

Reușit-am să-L îngrămădim pe Dumnezeu într-o biserică? Reușit. Aparent. Reușit-am să-I dăm o față, un nume, să-I pictăm un portret în culorile noastre, să-L îmbrăcăm cu hainele noastre, să-I atribuim gândurile și simțirile noastre, să credem că știm ce vrea și știe El? Reușit. Aparent. 

Tina StancadevotionalText

Cercetașii decenu.eu

Proiectul cercetașii decenu.eu pleacă de la nevoia de a aduce împuternicire și relevanță generației zilei de mâine. În acest context, am  ales pentru copii și tineri un program educațional complex și complet centrat pe dezvoltarea fizică, intelectuală, emoțională, socială și spirituală.

Mia GligorcercetașiiText

Restaurarea artelor

Relația noastră cu artele, în special în contextele protestante și neoprotestante este una deficitară și asta deoarece nu cunoaștem modul în care Dumnezeu privește acest domeniu.

Alexandra RomancsakarteText

Perla din interior

Sigur, la o privire superficială toți oamenii par grăbiți, cufundați în lumea lor. Probleme, examene, cumpărături, semafoare. Dincolo însă de această normalitate cred că în spatele fiecăruia dintre noi stă o poveste. 

Cristina MinculescuText