Omul evanghelic - lansare de carte

Friday, 22 February 2019 - ora 18:00

Cetatea Oradea, corp E

Cine sunt evanghelicii români? Sunt ei cunoscuți potrivit unor criterii academice, științifice, raționale, larg (nu neapărat unanim) acceptate, ori identitatea lor este aproximată, confuză chiar? Putem afirma fără teama de a greși că spațiul evanghelic românesc a fost rareori investigat după criterii științifice. Bibliografia academică cu privire la evanghelicii români este stânjenitor de săracă. Ce știm despre istoria evanghelicilor, despre dinamica evanghelică, despre perspectiva evanghelică asupra libertății religioase, despre locul textelor sacre (Biblia) în lumea evanghelicilor, despre teologia evanghelică, despre limbajul specific mediului evanghelic, despre muzica sau despre beletristica evanghelică, despre media evanghelică, despre arhitectura evanghelică, despre educația în mediul evanghelic, despre situația femeii în același mediu, despre căutările contemporane, despre relațiile cu alte orientări creștine autohtone, despre legăturile cu centrele protestantismului evanghelic din Vestul Europei și din America de Nord, despre situația evanghelicilor în interiorul minorităților etnice din România? Ținând cont de interogațiile de mai sus, putem vorbi de o identitate a evanghelicilor români? Sunt întrebări la care am dori – și credem că foarte mulți evanghelici sau ne-evanghelici așteaptă – răspunsuri documentate, ample, elaborate în termeni comprehensibili. Din acest motiv cartea Omul evanghelic se dorește a fi o lucrare de cercetare atentă, realizată de specialiști recunoscuți în câmpul lor profesional, indiferent care ar fi afilierea lor religioasă, rezultatele investigațiilor urmând a fi reunite într-un volum de bună calitate, cu o difuzare satisfăcătoare. Această cercetare nu se vrea o apologie a spațiului religios investigat, ci un proiect strict academic, critic, care să se constituite într-o radiografie a evanghelicilor din România, în dimensiunea lor trecută și prezentă.

Dănuț Mănăstireanu – unul dintre cei doi coordonatori ai volumului „Omul evanghelic” (alături de istoricul Dorin Dobrincu). Doctor în teologie (2005, Brunel University, Londra, UK), cu o teză despre teologia lui Dumitru Stăniloae. A predat hermeneutică, eclesiologie, teologia culturii, spiritualitate, metodologia cercetării științifice la Universitatea Emanuel din Oradea, la universitățile de stat din Oradea și Cluj-Napoca, la Eastern University din St. Davids, Penn, în Statele Unite, și la Facultatea de teologie evanghelica din Osijek, Croația. A fost, până în 2016, Director pentru credință și dezvoltare pentru regiunea Europei de Est și a Orientului Mijlociu, World Vision International (WVI). Este membru al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek, Croația și al Bordului Inițiativei Ortodoxe a Mișcării Lausanne. Domenii de interes academic: triadologie, eclesiologie, teologia culturii, studiul comunismului.

Eveniment cu acces gratuit, dar cu rezervare loc în sală. Pentru alte detalii sau informații ne puteți contacta telefonic la: 0730020282.